Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile care se acorda in agricultura, in sectorul vegetal. | Stiri Agrobroker

Guvernul Romaniei a adoptat, in sedinta din data de 7 octombrie 2014, Hotararea de Guvern privind aprobarea schemei ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada ianuarie – august 2014 care se acorda in agricultura, in sectorul vegetal.  

Actul normativ urmareste reducerea impactului economic asupra continuarii activitatilor agricole ca urmare a pierderilor suferite de catre producatorii agricoli din zonele calamitate de grindina, ploi torentiale, viituri, inundatii, infiltratii, vant puternic, caderi masive de zapada si inghet manifestate in perioada ianuarie – august 2014.

Astfel, conform datelor furnizate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de catre Institutiile Prefectului din judetele afectate in perioada ianuarie-august 2014, suprafata agricola totala calamitata s-a ridicat la 141.568, 33 ha, actul normativ in cauza urmand sa compenseze valoarea pagubelor produse la culturile/plantatiile afectate, prin acordarea de sume banesti in cadrul unei scheme de ajutor “de minimis” in conformitate Regulamentul (UE) nr.1408/2013 al Comisiei Europene din 18 decembrie 2013.

Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis acordat pe cultura agricola/plantatie pomicola, viticola, este urmatorul:

– grau, porumb, sorg, floarea soarelui, rapita, orz, secara, triticale, ovaz, soia, orzoaica – 335 lei/ha

– legume in camp, pepeni – 610 lei/ha

– cartof – 700 lei/ha

– plantatii pomicole – 1200 lei/ha

– plantatii viticole – 500 lei/ha

– sfecla de zahar – 400 lei/ha

– lucerna, mustar, tutun – 250 lei/ha

– capsuni – 300 lei/ha.

Cuantumul a fost stabilit pe baza devizelor cadru de cheltuieli efectuate de producatorii agricoli, valoarea totala a ajutorului de minimis acordat unei intreprinderi unice neputand depasi suma de 15.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, exercitiului financiar respectiv si doua exercitii financiare precedente.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis sunt de 53.866.842,4 lei si se asigura de la bugetul de stat in limitaprevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul2014 la capitolul 83.01 “Agricultura, silvicultura, piscicultura si vanatoare”, articolul 40.15 “Sprijinirea producatorilor agricoli”.

Cererile trebuie depuse pana la data de 7 noiembrie 2014 la sediile Primariilor iar plata se va realiza, intr-o singura transa, pana la data de 31 decembrie 2014.

Sursa: MADR

Alte stiri din aceeasi categorie